Цацаров: Трудно е да се разкрие измамата с ЕГН-та

Цацаров: Трудно е да се разкрие измамата с ЕГН-та
По думите му е очевидно, че подписи са събирани по системата събиране на подписи, т.е броене на подписи, а не полагане на подписи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Установяването на извършителите, които са използвали чужди ЕГН-та за подписки за партии, е изключително „труден процес", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Eдва ли някой си мисли, че партия или коалиция просто на едно-единствено място, чрез едни и същи хора е събирала съответни подписи, колкото и да твърди, че те са резултат на събиране от членска маса, поддръжници и т.н., обясни той.

По думите му е очевидно, че подписи са събирани по системата събиране на подписи, т.е. броене на подписи, а не полагане на подписи.

„Но мисля, че поне за немалка част от тях може да се достигне до регион или нещо друго. Друг е въпросът, че явно в тези случаи просто са използвани личните данни хора, които така или иначе са на разположение в интернет – ако щете в търговския регистър, ако щете в други бази данни, ако щете навсякъде", каза Цацаров.

На срещата между ръководството на ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата е постигната договорка всички жалби, които съдържат конкретни данни за престъпление и на които подателят може да се индивидуализира, да бъдат изпращани на прокуратурата.

#Сотир Цацаров #главен #прокурор #извършители #подписи #партии #ЕГН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »