Комисията за защита на лични данни с предписания за ЦИК

Комисията за защита на лични данни с предписания за ЦИК
КЗЛД дава срок от 5 календарни дни за изпълнение на задължителните предписания. Снимка: cross.bg
A A+ A++ A

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) издаде задължителни предписания на ЦИК, съобщават от комисията.

КЗЛД е констатирала, че ЦИК е изпълнила изискванията на Избирателния кодекс всеки избирател да може да направи справка в списъка към заявленията за регистрация на партиите по ЕГН, но софтуерът следва да осигури необходимото ниво на защита на личните данни.

Първото предписание към Централната избирателна комисия (ЦИК) е да се въведе допълнителна идентификация на избирателите, при която всеки от тях да получава личен код за достъп за извършване на справка.

Получаването на този код да става по всички възможни комуникационни канали: мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, съобразно желанието на избирателя. Достъпът до системата за справка да се осъществява чрез ЕГН и личния код за достъп.

Второто предписание е в системата за сигурност на използвания софтуер да се въведе допълнително ниво на защита за проверка на място, време и последователност на заявките за справка, анализиране на резултатите и възможност за реакция от страна на ЦИК за забрана на достъпа до системата.

КЗЛД дава срок от пет календарни дена за изпълнение на задължителните предписания. ЦИК следва да уведоми КЗЛД за тяхното изпълнение.

#КЗЛД #предписания #ЦИК #код #ниво #защита #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »