Джо Байдън пристигна в Киев да подкрепи правителството

Джо Байдън пристигна в Киев да подкрепи правителството
Снимка: www.on-parliament.com
A A+ A++ A

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Киев, за да подкрепи властта, изправена пред сепаратистки бунтове в източната част на страната, предаде АФП.

Това е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон Кери на 4 март.

Очаква се Байдън да обяви икономическа и техническа помощ, главно за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси.

Сега мнозина във Вашингтон очакват, че и по време на посещението си в Украйна Джо Байдън ще изрази ясно своята позиция. Че ще обвини Москва за ескалацията на напрежението в региона, както и че ще се обяви за разполагането на американски войски в Естония и Полша, се казва в коментар на Дойче веле.

Във Вашингтон се говори, че ако зависеше от него, той незабавно би подкрепил налагането на по-тежки санкции срещу Москва, би засилил военното сътрудничество с Украйна и Грузия и би се застъпил за изпращането на повече войски на НАТО в Румъния или България.

Много американски политици са разочаровани от това, че някои съюзници на САЩ, сред които и Германия, настояват за по-сдържано отношение спрямо Русия. Според тях, Владимир Путин тълкува това като слабост на Запада, а точно в такъв момент Западът не може да си позволи да демонстрира слабост.

Американският вицепрезидент Джо Байдън е един от тях. Той обаче може да си позволи да говори така: защото дори и САЩ да имат стратегически икономически интереси в Русия, тяхната икономика не е зависима от руския газ, а Русия не е сред големите им търговски партньори. За Германия важи точно обратното: страната поддържа тесни икономически отношения с Русия, които не може да прекъсне с лека ръка.

#САЩ #Джо Байдън #Украйна Русия #Киев #Байдън #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"