Младият учител в България не е „млад меринджей“

Младият учител в България не е „млад меринджей“
A A+ A++ A

Министърът на образованието Анелия Клисарова съобщи в четвъртък, че от 1 юли заплатите на младите учители се вдигат с 30 до 50 лева. Целта е професията да е по-желана и съответно да се компенсира липсата на млади кадри.

По данни на МОН разходите за образование в България са 1.5% от брутния вътрешен продукт, което е с една четвърт по-ниско в сравнение със средния дял за страните от ЕС - 2.2 на сто. Подобно е съотношението и при разходите за възнаграждения на учителите.

При подобна статистика е естествено да пожелаеш да си „млад меринджей“, вместо млад учител.

У нас има едно свръхочакване училището да отгледа, възпита и изучи децата ни и ние постепенно да абдикираме от тези дейности. Една начална заплата от около 500 лева няма как да примами, че и да компенсира стреса и ежедневните сблъсъци с родители на разглезени ученици, на които са подложени учителите.

От друга страна, трябва да признаем, че 50 лева отгоре все пак са някаква крачка към привличане на младите, макар да е крайно недостатъчна.

Тъжната истина обаче е, че наред със здравеопазването, най-големият проблем в България е занемаряването на образователната система и едно минимално вдигане на заплата няма да разреши кардиналния проблем.

#учители #Анелия Клисарова #МОН #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"