28 г. от катастрофата “Чернобил”

28 г. от катастрофата “Чернобил”
Навършват се 28 години от аварията в АЕЦ „Чернобил”. Снимка: www.energyworld.bg
A A+ A++ A

Навършват се 28 години от аварията в АЕЦ „Чернобил”, която, заедно с аварията в японската АЕЦ "Фукушима", се смята за най-тежката в историята на ядрената енергетика.

В 1 часа и 23 минути на 26 април 1986 г. в четвърти енергоблок на най-голямата по това време атомна електроцентрала в Съветския съюз избухва взрив, който унищожава напълно реактора.

Взривът предизвиква пожар, който гори в продължение на 10 дни. Вследствие на аварията радиоактивен облак преминава над части от Съветския съюз, Източна Европа и скандинавските страни.

Двама души загинаха на място при взрива, над 200 хил. души бяха евакуирани, но все още е трудно да се каже здравето на колко е засегнато вследствие аварията.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

Реактор №4 в Чернобил бе заграден с нестабилен бетонен пашкул. Сега се работи върху изграждането на саркофаг на стойност 1,58 млрд. щатски долара. Очаква се строителните работи да приключат през 2015 г.

#Чернобил #Съветски съюз #страни #Европа #2015 #реактор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"