За хората, гъбите и “Чернобил”…!

За хората, гъбите и “Чернобил”…!
Градът-призрак Припят стряска със своята пустота. Снимка: varg.snimka.bg
A A+ A++ A

28 години след трагедията в “Чернобил” експерти и еколози се обявяват против използването на ядрената енергетика, защото по думитие им, тя няма мирен характер. Според специалисти, използването на атома за “мирни цели” е противоприродно научно явление, което не просто вреди на съвременото човечество, а направо го погубва.

Предстои изграждането на нов саркофаг над избухналия реактор в “Чернобил”, което обаче навежда на мисълта, че досегашният саркофаг не е достатъчнто надежден и стабилен. Все още хората не могат да си отговорят, защо властите крият дни наред за трагедията!? Повечето помнят “ядрената” манифестация на 1 май 1986 г. Тогава управляващата комунистическа партия не дава информация за случилото се в СССР, с надеждата новината да подмине България. Но не само не ни подминава новината, но не ни подминава и ядреният облак, който стоварва тежки частици буквално върху главите на нищо неподозиращите хора.

Рязкото повишаване на заболеваемостта от рак в страната, според някои, се дължи имено на “Чернобил”. Трагедията се разглежда и като една от причините за рухването на Съветския съюз, само няколко години по-късно.

28 години след трагедията, все още най-близкият град Припят е град-призрак, призрачен град, както го наричат. Именно от това място започва създаването на един нов, малко странен, екстремен вид туризъм – “дарк туризъм”. Хора, които са любопитни, могат да видят, как животът в един цял град е изоставен само за часове и времето е спряло завинаги в часа, в който е избухнал злополучният реактор на атомната централа. Не навсякъде обаче може да се водят туристи, защото радиационния фон все още е твърде висок и е вреден за хората.

И все пак, макар и една от най-големите трагедии в съвременния свят, “Чернобил” дава повод и за малко хумор, макар в случая и да е черен хумор. Един от вицовете гласи: “Защо не могат да се берат гъби в района на “Чернобил”…? Ами защото много бързо бягат…!”.

Световните организации, които се занимават с изследване на резултатите от трагедията все още не могат да определят, колко точно са жертвите, защото продължават да умират хора, заболели от тежки и нелечими заболявания именно в резултат на радиоактивното заразяване от трагедията в “Чернобил”…!

#Чернобил #хора #гъби #замърсяване #туризъм #рак #СССР #атом #радиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"