Орешарски: До края на мандата минималната заплата става 450 лв.

Орешарски: До края на мандата минималната заплата става 450 лв.
Според премиера правителството ще продължи курса на умерено покачване на размера на минималната работна заплата до 450 лв. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски подчерта, че правителството ще продължи курса на умерено покачване на размера на минималната работна заплата до 450 лв. в края на мандата.

По думите му, ниското подоходно облагане частично смекчава голямата разлика със заплащането в страните от ЕС. „Развитието на глобалната криза в Европа даде пример за това как чрез рязкото повишаване на работните заплати се загуби конкурентоспособността в сравнение с други страни, които се сдържаха за рязко повишаване на доходи“, каза още премиерът по време на конференцията „Заплащането на труда в България“, организирана от КНСБ.

„При равни други условия, работната заплата оказва влияние и върху инфлацията, което обезценява валутата“, каза Орешарски и допълни, че може да се счита, че е доказана връзката между заплащането и заетостта. Според него върху заплащането на труда оказва влияние и данъчната тежест.

Стана ясно, че по-агресивната политика по доходите би могла да въздейства на дефлацията, но би заплашила и конкурентоспособността, а равнището на заплащането в България зависи и от заплащането в съседни страни, както и в държави с подобно икономическо развитие като нашето.

#Пламен Орешарски #ЕС #КНСБ #заетост #тежест #заплата #заплащане #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"