Бизнесът се обяви против увеличаването на майчинството

Бизнесът се обяви против увеличаването на майчинството
„Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива“, смятат от бизнеса. Снимка: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

„Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, защото финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години“, каза председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина. Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Според Васил Велев няма икономическа причина работодателят да плаща и дори трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС. „Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, посочи Велев.

Стана ясно, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст. Според Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, искането на КНСБ е неоснователно.

В понеделник финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е скептичен към идеята за увеличението на майчинството. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също смята, че на този етап не е необходимо срокът на майчинството да се променя.

#майчинство #Васил Велев #Петър Чобанов #КНСБ #Иван Нейков #Драгомир Стойнев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"