„Артистът“ триумфира на Оскарите

„Артистът“ триумфира на Оскарите
Черно-белият ням филм грабна 5 статуетки в най-желаните категории. Снимка: Кадър от филма
A A+ A++ A

Черно-бялата сензация „Артистът“ спечели 5 „Оскар“-а, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра мъжка главна роля, на тазгодишните 84-ти награди на Американската киноакадемия.

Лентата беше отличена още с „Оскар“ за костюми и музика. Така френската комедия триумфира над своя основен конкурент „Изобретението на Хюго“ на Мартин Скорсезе, който имаше 11 номинации.

3D лентата получи „Оскар“-и за операторско майсторство, сценография и декори, за звук, звуков монтаж, визуални ефекти, но нито един в най-важните категории, предаде БГНЕС.

„Артистът“ получи „Оскар“ за най-добър филм. Наградата беше връчена от Том Круз.

„Искам да благодаря на всички вас от дъното на сърцето си. Не защото вземам наградата, която най-много се желае, а защото мога да си спомня за режисьора Клод Бери. Винаги съм си мислел дали ще мога някой ден да работя с такъв режисьор. Днес мога да кажа, че работя с такъв режисьор, защото съм продуцент на Мишел Азанависиюс“, заяви продуцентът на „Артистът“.

„Искам да благодаря на жена си. И на още трима души: на Били Уайлдър, на Били Уайлдър и на Били Уайлдър“, каза Азанависиюс, който малко преди това се беше качил на сцената, за да вземе статуетката си и за най-добър режисьор.

Жан Дюжарден спечели „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Наградата беше връчена от Натали Портман.

„Обичам страната ви. Благодаря на Академията. През 1929 г. не Били Кристъл, а Дъглас Феърбанкс е водил първата церемония. Тогава тя е продължила 15 минути и е струвала 5 долара. Благодаря на Дъглас Феърбанкс. Благодаря на Мишел за този прекрасен подарък. Благодаря на своята прекрасна партньорка Бернис“, заяви Жан Дюжарден.

С „Оскар“ за най-добра женска роля беше отличена вечната Мерил Стрийп. Наградата й бе връчена от Колин Фърт, който възкликна: „Вдигаш летвата все по-високо и по-високо. Ти го доказа още веднъж с виртуозното си изпълнение на Маргарет Тачър“.

„Когато ми казаха името, имах чувството, че половината Америка ще каже „Не, защо пак тя!“. Това наистина е голяма чест. За мен най-важно е приятелството и любовта. Приятели, благодаря на всички. На тези, които си заминаха, и на тези, които са тук“, каза Стрийп.

Това е трети „Оскар“ за нея след наградите й за „Крамър срещу Крамър“ и „Изборът на Софи“.

Въпреки големия си успех по кината и на международни фестивали, филмът „Желязната лейди“ не се харесва на роднините на бившия британски премиер. Те твърдят, че Маргарет Тачър е представена в него като уязвима жена.

Изключително трогателни бяха награждаванията на най-добър актьор и актриса в поддържаща роля.

„Оскар“ за поддържаща мъжка роля получи Кристофър Плъмър за „Новаци“. Това е неговият първи „Оскар“, който той печели на 82 години и е достоен за вписване в Книгата с рекордите.

„Ти си само две години по-голяма от мен, приятелко“, заяви Плъмър, гледайки статуетката.

„Когато съм се появил в утробата на майка си, вече съм репетирал своята реч за „Оскар“-ите. Благодаря на Академията за тази необикновена чест. За мен е чест да съм във вашата среда“, добави той.

С първа награда на Киноакадемията в своята кариера може да се похвали и Октавия Спенсър. Тя получи „Оскар“ за поддържаща женска роля за участието си във филма „Южнячки“.

Октавия Спенсър досега е участвала в сериалите „Грозната Бети“ и „Спешно отделение“. Тя беше изключително развълнувана при получаването на своя „Оскар“.

„Благодаря на продуцентите, че ме настаниха до най-готиния мъж в залата. Благодаря на своето семейство“, каза тя и се извини за своето вълнение.

За най-добра пълнометражна анимация беше обявен филмът „Ранго“ с режисьор Гор Вербински. Това е неговата първа номинация и награда. Вербински се прочу с режисирането на сагата „Карибски пирати“.

Ранго (озвучен от Джони Деп) е хамелеон, който живее в терариум, но мечтае да се впусне в безразсъдни приключения. Неочаквано влечугото се оказва в малък град в Дивия Запад, населен от всевъзможни странни персонажи, извадени сякаш от стар спагети уестърн.

„Оскар“ за чуждоезичен филм получи иранският филм „Раздяла“. Той беше връчен от Сандра Бълок. Това е първият ирански филм, който печели наградата на Американската киноакадемия. „Раздяла“ вече получи „Златен глобус“.

„В този момент ни гледат много иранци по целия свят. Предполагам, че те са много щастливи не само заради „Оскар“-а, но и защото, когато над нас е надвиснала война, се говори за Иран в културен аспект. Посвещавам тази награда на иранския народ, който уважава всички култури“, заяви режисьорът на лентата.

Уди Алън не присъства на церемонията, за да получи „Оскар“-а си за оригинален сценарий. Вместо него го взе „момичето с драконова татуировка“ Анджелина Джоли.

Наградата на Киноакадемията за адаптиран сценарий отиде в Арлександър Пейн за „Потомците“.

Саундтракът към филма „Мъпетите“ спечели „Оскар“ за песен. Неин автор е новозеландецът Брад Макензи.

Водещ за девети път на „Оскарите“ беше Били Кристъл, който още в самото начало обеща, че „шоуто ще бъде страхотно“.

Самите награди бяха открити от Морган Фрийман с думите: „Има едно нещо, което остана непроменено през всичките тези поколения. Независимо дали става дума за игрален филм или анимационен филм, за черно-бял или цветен филм, за филм със звук или ням филм. Всички ние сме омагьосани от магията на филмите. Това великолепно събитие ни позволява да се порадваме на настоящето и да се обърнем към великото минало. Това са 84-тите годишни награди на Академията“.

#Артистът #Оскар #Американската киноакадемия #Мартин Скорсезе #Том Круз #филм #Мишел Азанависиюс #режисьор #продуцент #актьор #Жан Дюжарден #роля #Академията #Мерил Стрийп #Маргарет Тачър #Желязната Лейди #Колин Фърт #Америка #Кристофър Плъмър #Новаци #Спешно отделение #Ранго #Джони Деп #раздяла #Сандра Бълок #Иран #Златен глобус #Уди Алън #Анджелина Джоли #Мъпетите #саундтрак #Били Кристъл #Морган Фрийман #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"