Все повече татковци излизат в „майчинство”

Все повече татковци излизат в „майчинство”
Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за бебето, след като то навърши 6-месечна възраст. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Все повече татковци в България поемат грижата за първоначалното отглеждане на децата си, показа статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за броя на бащите, възползвали се от правото на отпуск по „майчинство“ през последните 3 г.

Според данните за периода 2009-2011 г. общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка, е нараснал от 242 през 2009 г. до 301 през миналата година. Това прави нарастване от близо 25%, съобщиха от НОИ.

Подобна е картината и при бащите, които поемат отговорността да отглеждат децата си от 1 до 2-годишна възраст. За същия тригодишен период броят на мъжете в отпуск на това основание е нараснал с 34%. Докато през 2009 г. те са били 831, в края на 2011 г. вече са 1113.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО) баща може да замести майката в грижата за бебето, след като то навърши 6-месечна възраст.

Що се отнася до отглеждането на дете от 1 до 2 години – отговорността може да бъде поета за целия период.

И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на „бащинство“, родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в закона.

#Националния осигурителен институт #НОИ #татковци #бащи #майчинство #България #бебе #деца #Кодекса за социално осигуряване #КСО #бащинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »