SMS-ите виновни за лошия правопис

SMS-ите виновни за лошия правопис
„Писането на SMS-и води до лош правопис“, смята проф. Владко Мурдаров. Снимка: tehnologichen.net
A A+ A++ A

„Писането на SMS-и води до лош правопис“, смята проф. Владко Мурдаров, който изтъкна грешките, които масово се правят, когато изпращаме съобщения от мобилните си телефони.

SMS-ите са голям враг на пунктуационните знаци и особено на запетаите. Българите знаят, че запетая се поставя пред „че“ и „но“. Проблем има обаче, когато трябва да се постави препинателен знак, затварящ обособена част.

„Моите наблюдения са преди всичко върху SMS-ите, които са писани на кирилица. Елементарния знак – запетаята, все още не умеем да го употребяваме“, твърди проф. Мурдаров.

Неспазването на някои пунктуационни знаци понякога се прави умишлено. Според учениците писането на латиница в социалните мрежи е по-различно и в този смисъл – по-приятно, тъй като там се използват съкращения и емотикони.

Според професор Мурдаров в момента на преден план излизат писанията във Facebook. Освен четворки и шестици вместо буквите „ч“ и „ш“ в ученическите есета преподавателите се сблъскват със съкращения на думи или изрази, които не знаят какво означават.

#емотикони #SMS

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »