Индустрията ни в подем, но не заради икономическа активност

Индустрията ни в подем, но не заради икономическа активност
Българската промишленост бележи ръст от 4.2% през март, но според експерти, това не се дължи на икономическа активност. Снимка: www.goodfon.ru
A A+ A++ A

Българската промишленост бележи ръст от 4.2% през март спрямо съответния месец на миналата година. Повишението обаче се дължи на проблемите в сектора през 2013 г., породени от политическата несигурност, а не на подобрение на икономическата активност. Спрямо февруари, промишленото производство намалява с 1.3%, свивайки се за втори пореден месец, показват данни на НСИ.

През март 2014 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 2.6%, в преработващата промишленост - с 2.0%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%. На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост – с 6.7%, в преработващата промишленост – с 4.7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.4%.

Данните показват преориентиране на промишлеността в България към капиталоемки производства с по-висока добавена стойност при спад в производствата, изискващи повече труд и енергийни суровини.

#промишленост #НСИ #топлоенергия #разпределение #България #суровини #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »