В София строителството се възстановява най-бързо

В София строителството се възстановява най-бързо
В София възстановяването на строителния бизнес се усеща най-силно. Снимка: www.technostroi.com
A A+ A++ A

Ръстът в цените на имотите, отчетен в първото тримесечие на 2014 г., идва след почти непрестанен 5-годишен спад. В София, където възстановяването се усеща най-силно, нивата в различните квартали в годините на криза паднаха с между 25% до 50%, се казва в анализ на имотната агенция АДРЕС.

По-сериозният дял ново строителство в даден район е ключов фактор за задържане на стабилни цени, а най-големите спадове в кризисните години са били регистрирани в райони, в които възможностите за строителство са били по-ограничени. Пример за това са центърът и кв. „Иван Вазов“, където делът на нови постройки е по-малък в сравнение с източните или южните райони.

Наблюденията на компанията сочат, че много купувачи са се отдръпнали от централната част на града, в която предлагането е главно на стари сгради, и са обърнали поглед към модерни комплекси и сгради, повечето от които се намират в други квартали. Другите райони със спад в последните 5 години от над 45% са: Люлин, Модерно предградие, Овча купел, Обеля.

Най-малък за периода е бил спадът в райони като Младост, Мусагеница, Борово, Княжево. В тези квартали понижението в цените в проследения период е в рамките на 25% до 35%. Младост и Мусагеница винаги са имали добра репутация, а появата на метро в тях, както и изграждането на нови и модерни сгради ги остави сред основните предпочитания на купувачите.

#Иван Вазов #Овча купел #Люлин #Мусагеница #Борово #Княжево #адрес #квартали #Обеля

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"