Номер с кворума ще провали дебатите по вота в петък

Номер с кворума ще провали дебатите по вота в петък
За да се провали кворумът, в залата трябва да се регистрират по-малко от 121 души, а БСП и ДПС в момента имат 119. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Дебатите по вота на недоверие, който ГЕРБ внесе заради провал в енергийната политика, насрочени за този петък, може да бъдат обречени на провал. Депутатите от БСП и ДПС планират да не дойдат на работа, с което ще провалят кворума, съобщава „Труд“.

Така НС ще спази правилника и ще насрочи дебатите по вота в последния момент – 7 дни след внасянето му, но парламентът няма да се използва като трибуна за предизборна агитация два дни преди евроизборите, пише изданието.

За да се провали кворумът, в залата трябва да се регистрират по-малко от 121 души, а БСП и ДПС в момента имат 119.

Ако в петък няма заседание на парламента, дебатите по вота на недоверие ще трябва да бъдат отложени за след изборите. Според депутати обаче е спорно дали те могат да се проведат, защото ще е минал 7-дневният срок, регламентиран в правилника.

При събран кворум в петък и обсъждането на вота се проведе, гласуването най-вероятно ще бъде идния вторник. По правилник то трябва да е „не по-рано от 24 часа“ след края на дебатите, но няма краен срок за провеждането му. А 24 май, когато изтичат въпросните 24 часа, е ден за размисъл.

#дебати #вот #недоверие #липса #кворум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »