Семейството на загинал миньор от "Ораново" осъди концесионера на 250 хил. лева

Семейството на загинал миньор от "Ораново" осъди концесионера на 250 хил. лева
Решението на първоинстанционния съд не е окончателно и мината ще обжалва размера на обезщетението пред окръжните магистрати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Семейството на загинал миньор от трагедията в рудник „Ораново“ край Симитли осъдиха фирмата на 250 хил. лева причинени неимуществени щети, болки и страдания

На 16 юли 2013 г. при свличане на земна маса под земята бяха затрупани четирима работници, като първите двама бяха намерени след часове, а другите бяха търсени близо 20 дни.

На 1 август в рудника почина техният колега Асен Грънчаров.

Той бил на смяна като електромеханошлосер и трябвало да монтира под земята машина за вкарване на въздух за спасителните екипи, които търсели затрупаните.

Докато вървял към мястото, внезапно му прилошало, свлякъл се на земята и починал.

Според съдебно-медицинската експертиза, Грънчаров е починал от остър инфаркт на миокарда, причинен от “есктремно претоварване, произтичащо от спешната обстановка, довела до силно нервно-психическо напрежение и претоварване на сърдечно-съдовата система”.

Случаят бе е определен като трудова злополука, а от задължителната застраховка на миньорите, съпругата му, синът и дъщерята му са получили общо 47 500 лв.

Тримата наследници са внесли и иск срещу мината в съда да получат общо 280 хил. лв. за неимуществени щети като от сумата се извади взетата вече застраховка.

В хода на делото са били разпитани близки на починалия, които обяснили, че в дните на издирване на затрупаните му колеги, той бил преуморен, притеснен и буквално на ръба на силите си.

Те го съветвали да си вземе болничен.

“Доста колеги са в болнични, ако и аз изляза, кой ще намери телата”, казвал Грънчаров.

Според жена му, в дните на издирването, той е работел при изключително физическо натоварване, на извънреден график и без спазване на часовете за почивка. Подложен бил на психическо напрежение, заради случилото се с колегите му.

Мината е оспорила в съда размера на обезщетението, като е представила карта за профилактичен медицински преглед, направен месец по-рано, предава „24 часа”.

Тогава лекарите са дали заключение за диспансеризация на работника и той е бил насочен за консултация към кардиолог.

“С оглед здравословното му състояние, е налице допринасяне за настъпване на смъртта, което е могло да се случи по всяко време и извън работното място”, твърдят от мината.

Според магистратите обаче, това, че Грънчаров е насочен за консултация с кардиолог, не означава категорично, че е бил болен.

Магистратите от районния съд в Благоевград уважиха молбата на вдовицата и двете деца на починалия, осъждайки фирмата концесиноер на рудника “Пирин Ораново” да им плати общо около 234 хил. лв., 15 600 лв. разноски за адвокати и 9000 лв. държавна такса.

Решението на първоинстанционния съд не е окончателно и мината ще обжалва размера на обезщетението пред окръжните магистрати.

#Ораново #Асен Грънчаров #мини #миньор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници