България има машина на времето и тя работи!

България има машина на времето и тя работи!
A A+ A++ A

Историята уж не се повтаряше, а машини на времето не съществуваха. България обаче явно е напред с материала и по двата пункта. Тук историята се повтаря, а събитията те пренасят назад във времето.

Едно такова събитие отпреди няколко дни е поръчковото убийство на бизнесмена и бивш борец Йордан Харасимов, който бе взривен в автомобила си рано сутринта в центъра на Варна. Все едно пак е 1995 г. Или 1998 г. Или 2003 г. Или 2005 г. Или 2010 г. (като че ли тогава беше последното показно убийство – на Боби Цанков в София).

Още едно от около 200 поръчкови убийства в България през последните по-малко от 20 г. И нито едно разкрито! Да се чуди човек – дори по теорията на вероятностите трябваше да има поне няколко разкрити. Явно в България тази теория не работи, за разлика от машината на времето и повторенията на историята.

И защо премиерът-полицай-каратист-пожарникар-охранител Бойко Борисов и дясната му ръка Цветанов не са разкрили нито едно поръчково убийство в България?

Междувременно група младежи спортисти, трениращи ММА, пребили ученик в Пазарджик, а в София наръгаха с нож Багата, който пък е шампион по ММА, при така и неизяснени обстоятелства.

Българската машина на времето работи и в София, и във Варна, и в Пазарджик. Все едно не сме мръднали от началото на деветдесетте, да му се не види. Така е то, като на олигархията не й стига акълът да се очовечи и да накара обществото да еволюира към по-голяма цивилизованост – спокойно, нещата пак могат да са много мръсни, ако такива ги искаме, и без убийства и взривове! А обществото не може да се организира за нищо.

От друга страна обаче, може пък да е хубаво, че в България имаме работеща машина на времето. Щото имаме къса памет.

Харасимов го взривиха в петък. Вече е вторник-сряда и инцидентът е забравен. И от обществото, и от така наречените „отговорни държавни органи“. Делото ще се проваля, помотава, поотлага, докато дойде друго. Явно у нас гледаме поръчково убийство да мине, друго да дойде.

Между другото, както се забрави и Катуница, и истинският проблем зад нея – ромският въпрос, докато пак не се случи нещо ужасяващо, което кой знае до какво ще доведе.

Така че, за да нямаме такава машина на времето от типа „влакче на ужасите“, трябва да се намерят малко мозък, държавническа и обществена воля и да се решават проблемите. Поне някои, де, та да не се връщаме в миналото.

#Йордан Харасимов #поръчково убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »