Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол

Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол
Омбудсманът напомня за множеството материали на печатни и електронни медии, чрез които българската общественост стана свидетел на безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Oмбудсманът поиска „Главна инспекция по труда“ да извърши незабавно проверка в мините в Бобов дол, съобщиха от пресофиса на Константин Пенчев.

В препоръка, изпратена до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Главна инспекция на труда“, с копие до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман напомня за множеството материали на печатни и електронни медии, чрез които българската общественост стана свидетел на безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол.

Омбудсманът обяснява, че в репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

„Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове“, пише в писмото си Константин Пенчев.

„Като омбудсман – висш конституционен орган, посветен на застъпничеството за правата и свободите на гражданите, съм потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство“, допълва Пенчев.  

#омбудсман #поиска #проверка #мини #Бобов дол #заплати #Константин Пенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"