ЕК с мерки срещу България за неспазване на споразуменията за „Южен поток”

ЕК с мерки срещу България за неспазване на споразуменията за „Южен поток”
Барозу предупредил Орешарски за неспазване договорките по „Южен поток“. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток“. Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

„Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея. „В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв“, категоричен е Барозу.

Неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията.

Ръководителите на Евросъюза обсъдиха във вторник вечерта номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.

#Жозе Барозу #Пламен Орешарски #Южен поток #Европейски съвет #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"