Преподаватели от СУ: Социологическите агенции удрят върху престижа на науката ни

Преподаватели от СУ: Социологическите агенции удрят върху престижа на науката ни
Снимка: www.bulgarianhistory.org
A A+ A++ A

Преподаватели от катедра „Социология“ в Софийския университет написаха отворено писмо, в което изразяват възмущението си от очернянето на имиджа на тяхната наука от страна на социологическите агенции преди евровота на 25 май.

„Настоящото писмо е предизвикано от удара върху авторитета на нашата наука, нанесен от най-популярните социолози в страната – от социологически агенции. Държим да подчертаем, че социологията далеч не се свежда само до демоскопски и електорални проучвания, тя изследва цялостните процеси и тенденции на развитие на обществото, в което живеем, както и кризисните явления в него. Електоралните изследвания обаче, които бяха далеч от изборните резултати, неизбежно оказват влияние върху престижа на социологията като цяло“, заявяват социолозите.

Според тях трябва да се анализират причините, довели до провала на демоскопските изследвания на някои социологически агенции, прогнозиращи последните избори за евродепутати, защото се създава впечатление за тежко нарушение на професионалните стандарти или за съзнателно манипулиране на резултатите.

„Това събитие не е изключение: подобни тревожни тенденции се проявиха и при предишните парламентарни и местни избори“, коментират те.

„Призоваваме колегите да се придържат към етичните стандарти и принципи, приети от нашата професионална общност. Не можем да приемем отклоняването от тях в името на бизнес или други интереси“, настояха преподавателите от СУ.

#социология #Софийския университет #социология #проучване #Социологически агенции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"