ГЕРБ внесе пети вот на недоверие към правителството

ГЕРБ внесе пети вот на недоверие към правителството
ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски в областта на фискалната политика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради фискалната политика.

Причината за петия вот на недоверие е поредното теглене на заем от правителството, този път в размер на 3 милиарда лева. 

Според депутатите от ГЕРБ, желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи, довело до безотговорно планиране на приходната част на бюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива, съобщиха от партията.

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо, че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи, само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове, в бюджета за 2014г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013г. От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв. като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013г. Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци от една страна, а от друга страна промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013г. в началото на 2014г", се посочва в мотивите към вота на недоверие.

Депутатите от ГЕРБ посочват още, че не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване. Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", пише още в мотивите.

#ГЕРБ #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »