НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си вноски
Освен, че е необходимо да внесат здравните си осигуровки в този период, бъдещите студенти трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абитуриентите трябва сами да плащат здравните си осигуровки в периода докато станат студенти, напомниха от приходната агенция.

Учениците завършват средното си образование през юни, а записват висше през септември или октомври. Така не попадат в нито една от двете категории, които се осигуряват за сметка на бюджета – ученици или студенти.

Освен, че е необходимо да внесат здравните си осигуровки в този период, бъдещите студенти трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7.

Документът се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Така учениците, които сами ще се осигуряват от 1 юли, трябва до 25 август да подадат декларацията в поделението на НАП по постоянен адрес.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП или телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

#абитуриенти #плащат #здравни #вноски #декларация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници