Държавният архив представя колеция за “Народния съд”

Държавният архив представя колеция за “Народния съд”
Държавна агенция „Архиви” представя дигиталната колекция „Народният съд 1944 – 1945 г. Снимка: www.archives.government.bg
A A+ A++ A

Държавна агенция „Архиви” организира пресконференция на 23 юни от 11.00 ч. в зала „Архиви” на ул. Московска “ № 5 , на която ще бъде представена дигиталната колекция „Народният съд 1944 – 1945 г.“, съобщиха от агенцията. Значението на документалните материали от Народния съд като исторически извори е пряко свързано както с обществения и научен интерес към изминалите събития в България от средата на 40-те години на ХХ век, така и с въпроса за историческата памет и нейното използване в публичното пространство.

Идеята на новия сайт от платформата „Архивите говорят“ е в дигитален вид, чрез свободен достъп в интернет, да се разкрие най-значимата част от огромната документация, която образува съдебния процес на всеки отделен състав на Народния съд в България.

Исторически неоправдано е повече от половин век след събитията, свързани с Народния съд, в текстовете и изследванията за него да преобладава повече емоционалният подход. Една от причините за това е липсата на достатъчно информация за неговата дейност.

#съд #архиви #пространство #дейност #събития #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"