Караджова: Няма проучвания за шистов газ!

Караджова: Няма проучвания за шистов газ!
В момента фактически няма проучвания за шистов газ в България, според министър Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към настоящия момент в България не се провеждат проучвания за добив на шистов газ, обяви екологичният министър Нона Караджова.

„Към настоящия момент се обсъжда само дали има или няма шистов газ на територията на страната“, заяви екоминистърът по БНТ в четвъртък.

Министърът на околната среда и водите коментира темата с оглед на обществените протести против добива на шистов газ.

Няколко български граждански движения се вдигнаха по екологични съображения срещу решението на кабинета „Борисов“ да даде концесия за проучване за залежи на шистов газ в района на гр. Нови пазар на американската корпорация „Шеврон", която даде цена от 30 млн. долара за концесията.

По повод твърденията, че в района на Нови пазар и Шумен се правят проучвания, Караджова заяви, че това не е разрешено и в МОСВ няма предложения за проекти.

„Ако някъде се извършват подобни проучвания, това е тотално незаконно“, категорична е министър Караджова.

„Моето дълбоко убеждение е, че забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има“, заяви Нона Караджова. Тя заяви, че проучвания на територията на България в момента не са разрешени от никого.

Караджова каза още, че в България тревогата на хората е породена от тази част на обществото или от политиците, които изразяват прекомерни страхове от технологията за добив на шистов газ.

Екологичният министър подкани общините с население от 2 до 10 хиляди жители да подадат своите проектни предложения за изграждане на канализации и пречиствателни станции за отпадни води.

„Моля, запознайте се с изискванията и побързайте, защото парите са ограничени“, призова министър Караджова общините – кандидати по проектите.

„С реформите в Закона за опазване на околната среда децентрализираме към регионалните инспекции голяма част от дейностите, за които процедурата при оценка за въздействието върху околната среда се провеждаха от МОСВ. Това означава, че този процес ще е по-близо и до хората, и до бизнеса“, заяви Нона Караджова.

За министерството остават единствено тези проекти, които са на територията на повече от една инспекция по околна среда, като магистрали и междуградски пътища, проекти в защитени територии, както и проекти с трансгранично въздействие в други държави, обясни Караджова останалите промени в екозакона.

Освен това се въвежда и изискването за провеждане на процедура по оценка на въздействие върху околната среда на места за съхранение на въглероден двуокис, а малките тръбопроводи остават на процедура по преценка, изтъкна министърът.

„Най-големите източници на въглероден двуокис в България са топлоцентралите, произвеждащи електричество и топлина на въглища. Подобни проекти са шанс тази енергия да продължава да се произвежда при минимизиране на въздействията върху околната среда и намаляване емисиите на въглероден диоксид“, добави тя.

#Нови пазар #Шеврон #природен газ #шистов газ #Нона Караджова #министър на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »