И „Гугъл“ чества 3 март!

И „Гугъл“ чества 3 март!
„Гугъл Дудъл“ за българската страница на търсачката днес изобразява връх Шипка, който е поставен на фона на българския флаг.
A A+ A++ A

Логото на „Гугъл“ също отбеляза националния празник на България 3 март, като „Гугъл Дудъл“ за българската страница на търсачката постави паметника на връх Шипка вместо "L", на фона на българския флаг.

Логото е сменено само в българската версия на страницата, която се намира на www.google.bg. При отваряне на www.google.com също се появява логото по случай 3 март, но при условие, че страницата разпознава потребителя като български.

В инициативата имаше и други лога, свързани с България: на 24 май логото на Google.bg бе изписано на български, а на 1 март 2011 г. бе заменено с надпис, създаден от мартеница, а на 22 септември 2008 г., по случай Деня на независимостта, към логото на търсачката бе добавено българското знаме.

Тази година се навършват 134 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на продължилото пет века османско иго и се поставя началото на утвърждаването на България като суверенна държава.

Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно –  саможертвата им привлича погледа на света.

Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската независимост.

Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя. За осем месеца руските войски превземат цяла България и стигат до Константинопол.

На паметната за всички българи дата 3 март в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга.

#Гугъл #3 март #националния празник на България #връх Шипка #лого #България #24 май #1 март #мартеница #22 септември #Деня на независимостта #Санстефанския мирен договор #Освобождението #Априлското въстание #Лев Толстой #Достоевски #Русия #Източния въпрос #Константинопол #Сан Стефано #Румъния #Османската империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"