Започва свещеният месец Рамадан

Започва свещеният месец Рамадан
От събота за мюсюлманите започва свещеният месец Рамадан. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

От събота за мюсюлманите започва свещеният месец Рамадан, който ще продължи 30 дни – до 27 юли.

Рамазан е деветият месец в ислямския календар. Това е времето, когато мюсюлманите от целия свят се съсредоточават върху молитви, постене, даване на пари за благотворителност и посвещаване на религията. Последната трета от Рамазана е особено свещен период, тъй като почита разкриването на първите стихове от Корана на пророка Мохамед.

Месецът на пости, един от петте стълба в исляма, се отбелязва от над 1,5 млрд. мюсюлмани по света. Целта на Рамазана е съсредоточаване върху духовното, благотворителността и молитвите, както и въздържане от всякакви актове на насилие по време на постите. Очаква се всички мюсюлмани по света да участват, с изключение на възрастните, болните и бременните жени.

В Саудитска Арабия в официално комюнике министерството на вътрешните работи заплаши да депортира немюсюлманите, които не спазват месеца на пости.

Всяка година Рамаданът започва с честването Хилал, което включва празненства и молитви. Той завършва с тридневен фестивал Ейд ал-Фитр, когато мнозина празнуват и се включват в ислямска молитва, наречена салат.

#Рамадан #Рамазан #молитви #мюсюлмани #ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"