Защо две Европи...?

Защо две Европи...?
Британските тори искат имиграционна реформа и ограничаване на достъпа на хора от държави, където социалните помощи са по-ниски. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

Британските тори искат имиграционна реформа, според която трябва да бъдат наложени ограничения на броя на хората, идващи от държави, където заплатите и социалните помощи и облаги са по-ниски, отколкото на Острова. От една страна, може би на първо четене, британците са си прави. Все пак може би наистина има нужда да бъдат малко ограничени набезите на родните роми към Европа. На никого не е приятно в Испания да питат българи дали наистина са от България, защото те си мислели, че българите са само с тъмен цвят на кожата,  тоест роми...!

Проблемът обаче не е „ромски“, проблемът е политически и от политиката зависи бъдещето на по-бедните членки на общността, както и на бъдещите такива. Разделянето на Европа на две части ще доведе до два типа хора, не че и в момента ги няма, но това би стимулирало двоен стандарт – Европа на богатите и Европа на бедните. Ако богатите ще се пазят от бедните, тогава как същите тези бедни ще се интегрират към стандарта на богатите, ако те не ги допускат до себе си...!?

Разбира се, както всеки процес, има и „грешки на растежа“ – някои по-бедни се опитват да се възползват нерегламентирано от благата на по-богатите. Проблемът е, че заради ромски изстъпления из Европа репутацията на българите и румънците е такава, каквато е – ниска. Това обаче как ще ни помогне да се интегрираме? Ако ще има втори „Шенген“, той само на имуществен ценз ли ще се основава..?

Съществуването на ядро от по-богати държави, които формулират квоти за достъп до тях, ще доведе до отчетлива социална диференциация, което не е целта на общност като ЕС.

Ако промените бъдат въведени в процеса на предоговаряне на условията на членството на Великобритания в Евросъюза, тогава отношенията със страните извън ядрото ще се фокусират върху търговията, а бизнес регулациите, законите за човешките права и правото на гражданите им да получават помощи ще бъдат ограничени радикално, смятат торите.

#Тори #реформа #бедни #богати #роми #ЕС #Евросъюза #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"