Болен от малария в наш бежански център

Болен от малария в наш бежански център
Афганистанец с тридневна малария бил настанен в наш бежански лагер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Афганистанец, болен от малария, има в центъра за бежанци в Ковачевци, съобщи зам.-областният управител на Пернишка област Галина Никодимова. Също така се съобщава и за 7 души, болни от варицела.

Шарка има и у нас, от началото на годината са боледували над 400 българи, предимно деца. Но маларията, макар и внесена от афганистанец, който се е заразил, преди да влезе в страната ни, не трябва да се подценява.

Случаят беше доказан при нас, дадено е предписание до Районната здравна инспекция при съмнение за нов случай да изпращат за изследване проби в Националния център по заразни и паразитни болести, каза директорът му и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Целта е да не се допусне насекоми, каквито по принцип има и у нас, да пренасят заразата чрез ухапване на болни от малария.

Болестта има няколко форми, афганистанецът е бил с т.нар. тридневна малария, при която треската се подновява през 72 часа. Изпратен е на лечение в инфекциозна болница веднага след установяването на заразата.

Всяка година у нас се откриват болни, заразени в чужбина, обясни проф. Кантарджиев. Той препоръча на всички, пътували в Гърция, Близкия изток, Югоизточна Азия, Африка, при температурни състояния да ходят на лекари и да съобщават за дестинациите, които са посетили. Това ориентира лекарите да поискат изследване и за малария.

#Ковачевци #Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници