Ген забавя с четири години отключването на Алцхаймер

Ген забавя с четири години отключването на Алцхаймер
Спасителният ген, снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Ген може да забави с най-малко четири години отключването на болестта на Алцхаймер, твърдят канадски изследователи в научното списание Molecular Psychiatric (Nature.com)

Те са открили, че природна вариация на ген, наречен „HMG CoA редуктаза“, присъства в 25 на сто от американците и канадците и значително намалява риска от поява на заболяването, причиняващо загуба на памет.

„При носителите на този генетичен вариант открихме, че рискът от развитие на болестта е намален с 50 процента сред жените и с 30 - сред мъжете“, каза д-р Джуд Поарие, който оглавява проучването, проведено от университетския институт за психично здраве „Дъглас“ (Douglas.qc.ca) и университета Макгил (Mcgill.ca) в Монреал.

Въпросният ген е добре известен на учените

работещи в областта на сърдечносъдовите изследвания поради неговата роля в производството на холестерола.

„Без да се обосновават с генетичната връзка, американските изследователи са забелязали, че има намаляване на случаи на болестта на Алцхаймер при пациенти, приемащи определени видове статини - лекарства за намаляване на нивата на холестерола“, казва Поарие.

Статините са химични инхибитори на работата на този ген и биха имали същия ефект върху болестта на Алцхаймер, както естествения вариант, открит от изследователи от института „Дъглас“.

„Ако имахме лекарство, което би ни позволило да отдалечим с пет години началото на заболяването, бихме могли да намалим наполовина броя на случаите на Алцхаймер при едно поколение“, казва Поарие.

По целия свят вече са тествани стотици лекарства, които да отблъснат, да предотвратят и предпазят от последиците от болестта на Алцхаймер, която засяга 40 милиона души, но досега никое не е доказано ефикасно.

Изправени сме пред колективен провал от години, това е първият път, в който имаме толкова обещаващ защитен фактор

коментира д-р Поарие.

Изследователят е по-скоро оптимист по отношение на съществуването на лекарство, което може да има желания ефект върху заболяването. Старите молекули, използвани преди 15 или 20 години срещу холестерола, действаха директно върху мозъка.

През есента откритието ще се тества върху в Монреал върху 150 пациенти. Ако всичко мине успешни, Поарие се надява да се намери финансиране, за да постави началото на много по-голямо изследване.

Според друго проучване върху Алцхаймер, цитирано от Би Би Си преди ден,

една трета от случаите на болестта на Алцхаймер в света са предотвратими

Учените установиха седем рискови фактора на болестта на Алцхаймер. Те са диабетът, високото кръвно налягане на средна възраст, затлъстяване на средна възраст, физическа неактивност, депресия, пушене и ниско образование.

Освен това една трета от случаите на Алцхаймер са свързани с фактори от начина на живот, които могат да бъдат променени - като липса на упражнения и пушене. След това те изследвали как намаляването на тези фактори може да се отрази на броя на случаите на Алцхаймер в бъдеще.

Изводът е, че с намаляването на всеки един от рисковите фактори с 10 на сто близо 9 милиона случая на заболяването могат да бъдат предотвратени до 2050 г.

По последни данни

над 106 милиона души от целия свят ще живеят с Алцхаймер до 2050 г.

над три пъти повече от болните през 2010 г.

От седемте рискови фактора най-голям процент на случаите на Алцхаймер в САЩ, Великобритания и останалата част от Европа се дължат на липсата на физическа активност.

Около една трета от възрастните хора в тези страни са физически неактивни. Физическата неактивност е свързана и с увеличаване на рисковете от здравословни проблеми като рак и сърдечносъдови заболявания.

#Алцхаймер #ген #забавяне #медицина #здраве #изследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"