Швеция потвърди присъдата срещу Асандж

Швеция потвърди присъдата срещу  Асандж
Шведски съд потвърди издадената заповед за арест срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

Шведски съд потвърди издадената заповед за арест срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, заради предполагаемо сексуално посегателство.

Решението е пречка за 43-годишния Асандж, който се намира в еквадорското посолство в Лондон повече от две години в опит да предотврати екстрадирането си към Швеция. По време на делото в Стокхолмския районен съд, прокуратурата поиска заповедта за арест, издадена в края на 2010 г., да бъде потвърдена.

Екипът от защитници на Асандж, който заяви, че разследването е продължило неразумно дълго време, съобщи, че ще обжалва решението. В резултат на решението, Асандж ще остане в еквадорското посолство в Лондон поради страх, че може да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи адвокатът на защитата, Пер Самюелсън.

Основателят на Уикилийкс поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 г., след като изчерпа всички правни възможности в британските съдилища да избегне екстрадиция в Швеция.

Той се страхува, че изпращането му в Швеция ще бъде претекст за прехвърлянето му в САЩ, където Уикилийкс предизвика гняв заради публикуването на хиляди тайни документи.

#Джулиан Асандж #Уикилийкс #Асандж #адвокат #посегателство #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"