Найденов спира продажбата на дървесина на борсата

Найденов спира продажбата на дървесина на борсата
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се отказа от идеята половината от дървения материал непременно да се пласира през стоковата борса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се отказа от идеята половината от дървения материал непременно да се пласира през стоковата борса.

„Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне“, съобщи Найденов на среща с представители на горския сектор в село Ракитово, предаде БНР.

„Тази 1/3 от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал – дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса“, допълни министър Найденов.

„Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население, няма да предлага на борсата. Останалите 2/3 от дървесината задължително ще се реализират на търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шестте предприятия и ще бъдат еднакви за всички“, каза още министърът.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива.

Министър Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете.

Тези пакети ще бъдат както следва: 33% ще бъдат разпределени в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 000 за големите.

Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдат запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма“ да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.

Министър Найденов каза още, че ще издаде заповед за осъществяване на физически контрол от страна на Изпълнителната агенция по горите по отношение на изнасяната дървесина.

„Ще има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се експортира“, каза още Найденов, като допълни, че няма как да се ограничи износът за Гърция, тъй като е страна – член на ЕС, и има свободно движение на стоки. За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #дървесина #стокова борса #продажба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »