Дядо Добри навърши 100 години

Дядо Добри навърши 100 години
С времето Дядо Добри се е превърнал в символ на добротата за много българи. Той е считан и за изключителен духовен пример. Снимка: chronicle.bg
A A+ A++ A

Дядо Добри, когото всички наричат „Светецът от Байлово”, днес навърши 100 години.

Той е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово.

Светецът Дядо Добри от десетилетия събира пари за ремонт и строеж на църкви в България. Той често може да бъде видян пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” или църквата „Свети Седмочисленици”.

С просия в пластмасова чашка старецът е събрал да дари 40 000 лева на „Александър Невски“, 10 000 лева за Байловската черква „Св. Кирил и Методий“ и е направил и дарения от хиляди левове за черквите в Калофер и Поибрене.

По-голяма част от деня Дядо Добри прекарва в дома си - малка и скромна пристройка до църквата в Байлово. Там свит до прозореца чете Библията.

Старецът отказава да се среща с хора, общува само с няколко човека от селото. Всеки ден в дома му идват да го търсят хора от цяла България, но това го ядосва. Не приема храната, която му носят, а ако я вземе, я дава на други хора в селото. В дома му няма ток, чете на свещи. В скромната стая няма никакви мебели, освен една маса.

С времето Дядо Добри се е превърнал в символ на добротата за много българи. Той е считан и за изключителен духовен пример.

Дядо Добри бе избран за Личност в Новините“ за 2013 година. Неговата кауза се превърна в кауза на още хиляди хора, които искат такъв пример за България.

#дядо Добри #светец #Байлово #кауза #символ #дарения #църква #100 #години

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »