Една трета от населението на света предпочита ванилов сладолед

Една трета от населението на света предпочита ванилов сладолед
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лято е, става все по-горещо и все повече е време за бира, море, цаца, облаци и, разбира се, много сладолед. И ние, като много други, хапвайки от вкусния десерт, забравихме да му кажем „Честит рожден ден!“. Да, колкото и да е странно,

и сладоледът има рожден ден

През 1984 г. американският президент Роналд Рейгън обявява юли за месец на сладоледа.

Кулинарните историци припомнят, че първите вкусове и опити за направата му са от 18-и век. Според други персите го измислили, римляните го развили, ренесансова Европа го популяризирала и той бързо се разпространил по целия свят.

Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя от юли, която тази година това е 20 юли.

Според проучване на една от най-големите платформи за доставка на храна в света - Footpanda, в Сингапур се правят най-много поръчки на глава от населението, където фаворит е шоколадовият сладолед, докато сладолед ванилия е най-обичан в Пакистан.

В България също консумираме два пъти повече ванилов сладолед, отколкото шоколадов

като у нас се набляга и на плодовия вкус.

Ваниловият десерт е бил използван за първи път от ацтеките, после от французите, които на свой ред го представили на американците, последвани от останалата част на света. В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове с манго и кокос. В Индия предпочитат да го смесват с бисквитки и боровинки.

Всяка година в САЩ се изяждат средно по 48 литра на човек, а това прави американците консуматори номер eдно. 27 на сто от населението на света предпочитат ванилов сладолед, следван от шоколадовия – 14,3.

Италианският мореплавател Марко Поло се върнал от Далечния изток с рецепта, която прилича на шербет. Тогава европейците получили вкуса на това, което днес познаваме като сладолед.

Около 9 на сто от цялото мляко, произведено от американски млекопроизводители, се използва за производство на сладолед, допринасяйки значително за икономическото благосъстояние на икономиката. Първият завод за сладолед е открит в Балтимор през 1851 г.

Сладоледът е замразен десерт, който обикновено се прави от млечни продукти като мляко и сметана, и често се комбинира с плодове или други съставки с аромати. Повечето видове съдържат захар, въпреки че някои от тях са направени с други подсладители. Сместа от избраните съставки се разбърква бавно, докато се охлажда. Резултатът е гладко текстурирана полутвърда пяна.

У нас цяла група е кръстена на сладоледа:

 

#мляко #консумация #сладолед #шоколад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"