Деца лагеруват срещу 280 евро в селски двор на учителка

Деца лагеруват срещу 280 евро в селски двор на учителка
A A+ A++ A

Преподавателка от престижно столично училище осъществява незаконно туроператорска дейност, като организира палатков лагер в личния си частен имот, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Лятното къмпингуване за деца между 8- и 11-годишна възраст включва настаняване, хранене и учебни занимания, които се осъществяват в крайно неприемливи условия.

Къщата на учителката се намира в село Бряговица, област Велико Търново. Проверка на КЗП е установила, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, а при лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна. Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята без необходимия контрол по отношение на безопасността. Децата се храненят в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия родителите на всяко дете са заплатили 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност без нужната регистрация учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма, информират от КЗП. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта). 

За случая КЗП е сезирала  Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието – Велико Търново, и Министерството на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Трябва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване.

По-късно днес родители на лагеруващите деца от училището към германското посолство определиха като преднамерено злонамерен анонимния сигнал към КЗП. Пред столичен всекидневник Зорница Йончева, майка на петокласничка, участвала в палатковия лагер, каза, че преподавателката е невероятно добър педагог и приятел с децата и родителите в училището.

В разговори всички заедно са решили да организират приятно забавление за децата през лятото. Преподавателката наскоро била купила къщата и разказвала на учениците си за двора, за селото, за животните. Решението да изкарат няколко незабравими дни заедно там дошло спонтанно, а мероприятието е далеч от туроператорска дейност, каквато е определена от КЗП, коментира Зорница Йончева.

#учителка #палатков лагер #Комисия за защита на потребителите #КЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"