Найденов: Кокошките не са щастливи с цените на яйцата

Найденов: Кокошките не са щастливи с цените на яйцата
„Ще отворим пазара за полските яйца и цената ще се нормализира веднага”, закани се Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От високите цени на яйцата кокошките със сигурност не са щастливи, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки. Защо в България цената кръжи около 40, че дори 50 стотинки, опита да обясни земеделският министър по bTV във вторник сутрин.

„Тази цена на яйцата в България не е нормална“, коментира Мирослав Найденов.

По думите му фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа и не е нормално цената в българската ферма да е като тази в парижките хипермаркети, обясни министърът.

Според Найденов от високите цени на яйцата със сигурност не са щастливи кокошките. За ниските пенсии и заплати у нас това е голям удар, добави той.

Ако има картелно споразумение, средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени, каза още Найденов.

По думите му за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6.5 млн. лева помощ за фермерите, които гледат кокошки носачки.

„Ако причината е в търговските вериги, ще има действия по отношение на тях“, увери Найденов.

„Ще отворим пазара за полските яйца и цената ще се нормализира веднага“, закани се Найденов, като изтъкна, че интересите на българския потребител са на първо място.

„Ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи“, отбеляза земеделският министър, контрирайки основния аргумент на производителите.

Пазарът определя цената на яйцата, каза от своя страна Николай Тодоров, собственик на птицеферма.

Според него в момента има спекула за повишаването на цената, но тя била следствие от новата европейска директива, която довела до спад в производството в европейски мащаб.

Заради влизането на новата директива броят на кокошките носачки в България е намалял с 800 000, добави Тодоров.

Сред другите причини за поскъпването производителят посочи спирането на нелоялния внос на немаркирани яйца от Полша, поскъпването на фуражите с около 22%, скокът в цените на горивата.

По думите на Николай Тодоров в момента изкупната цена е около 28-29 стотинки на яйце. За сравнение преди година тя е била 17-18 стотинки.

Найденов смята, че ценовата спекула е свързана с Великден. „Пробва се пазарът“, каза земеделският министър и добави, че ако производители и търговци не се вразумят, държавата ще предприеме мерки, включително възобновяване на евтиния полски внос.

Ако има съмнения за картел, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, увери министърът на земеделието и храните.

#Мирослав Найденов #кокошки #яйца #цени #министър на земеделието и храните #Париж #Берлин #Брюксел #България #Европа #птицеферми #Франция #Николай Тодоров #Полша #горива #Великден #Комисията за защита на конкуренцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »