Служебният премиер ще бъде професор Георги Близнашки?

Служебният премиер ще бъде професор Георги Близнашки?
Професорът по конституционно право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Георги Близнашки ще бъде министър-председател на България, твърдят медии. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Професорът по конституционно право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Георги Близнашки ще бъде министър-председател на България от 6 август до избирането на следващо правителство от 43-ото Народно събрание, за което ще гласуваме на 5 октомври, съобщи clubz.bg

Близнашки ще бъде подпомаган от четирима вицепремиери – Екатерина Захариева ще наблюдава икономическите сектори, но без финанси, Христо Иванов – правосъдието и вътрешните работи, Йордан Христосков – социалните, а Илиана Цанова ще отговаря за еврофондовете.

Ето и кои ще са членовете на кабинета, според медията:

Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи – инженер. Депутат от СДС от 1997 до 2013 година. Председател на комисията по национална сигурност в края на мандата на Иван Костов и председател на комисията по жалбите и петициите в мандата на Бойко Борисов. Преподавател по национална сигурност в Нов български университет.

Румен Порожанов – министър на финансите – финансист. Бил е началник на кабинета на вицепремиера Симеон Дянков в правителството на Бойко Борисов. Директор на фонд „Земеделие“ по времето на ГЕРБ, подава оставка няколко месеца след идването на Пламен Орешарски.

Велизар Шаламанов – министър на отбраната – военен. Бил е зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. Председател на сдружение „Джордж Маршал“, директор по научните разработки към централата на НАТО.

Румяна Коларова – министър на образованието – политолог. Преподавател в Софийския университет и директор на магистърска програма „Европейска интеграция“ към катедра „Европеистика“. От миналата година е секретар на президента Росен Плевнелиев за връзките с гражданското общество.

проф. Николай Петров или Мирослав Ненков – министър на здравеопазването – и двамата са анестезиолози. Проф. Петров е бил министър и в служебния кабинет на Марин Райков. Кариерата му е свързана с Военномедицинска академия. От два месеца той е началник на ВМА и е удостоен с висше военно звание „бригаден генерал“. Ненков е дългогодишен лекар в болница "Лозенец", а от 2007 г. оглавява отделението по анестезиология във Военномедицинска академия. В кабинета "Райков" е зам.-министър.

По последна информация, режисьорът Явор Гърдев няма да е министър на културата и в последния момент се търси нов кандидат. Не е сигурно участието и на тиражираната за министър на спорта Евгения Раданова, която може да бъде изместена от миналогодишния министър на спорта в кабинета „Райков“ Петър Стойчев.

Имената на двама от секретарите на президента – Деяна Костадинова и Николина Николова, се свързват с първите постове в министерствата на регионалното развитие и на транспорта.

Иван Станков най-вероятно ще поеме отново поста на министър на земеделието, както и по времето на Марин Райков, а бившият зам.-председател на ДСБ Даниел Митов може би ще е следващият министър на външните работи.

Околната среда доскоро бе поверена на Евдокия Манева, но недоволство на част от природозащитните организации може да промени избора на президента.

#Близнашки #Екатерина Захариева #Христо Иванов #Йордан Бакалов #Румен Порожанов #Велизар Шаламанов #Румяна Коларова #Проф. Николай Петров #Мирослав Ненков #Явор Гърдев #Деяна Костадинова #Николина Николова #Иван Станков #Евдокия Манева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »