Полицията в САЩ използва сълзотворен газ срещу журналисти

Полицията в САЩ използва сълзотворен газ срещу журналисти
Кадър от видеото на местната телевизия Кей Ес Ди Кей
A A+ A++ A

По време на бунтовете в американския град Фертюсън в щата Мисури полицията използва сълзотворен газ срещу журналисти.

Според местната телевизия Кей Ес Ди Кей, заснела инцидента (вижте го ТУК), нападението е било срещу колегите им от Ал Джазира.

На видеото, публикувано в интернет, се вижда как

бутилка с газ експлодира в краката на кореспондентите

Групата  била от трима души, между които и една жена, които започнали да бягат.

Ръководителката на американското подразделение на Ал Джазира Кейт О`Брайън посочи, че срещу нейните колеги е използван не само сълзотворен газ, но и гумени куршуми. Стрелбата не била прекратена, дори след като репортерите започнали да викат "Преса!".

Според О`Брайън това е посегателство върху свободата на словото и всички подобни инциденти с журналисти трябва да бъдат разследвани.

Бунтовете във Фертюсън започнаха миналата събота

след убийството на чернокож тийнейджър. Свидетелствата за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун са противоречиви. Според очевидец той е застрелян от разгневен полицай, докато е бил с вдигнати ръце.

От полицията твърдят, че изстрелите са били произведени след нападение от страна на чернокожия младеж срещу полицая и опит да му вземе оръжието. Младежът е прострелян осем пъти, твърдят от семейството му. Много жители на Фъргюсън обвиняват полицията в използване на прекомерна сила. Населението на града е 21 000 души, като около 60 на сто от тях са афроамериканци.

В интервю за Си Ен Ен кметът на града Джеймс Ноулс увери, че разследването ще бъде безпристрастно. Протестиращите най-вече се опасяват, че разследването ще е пристрастно. Ето защо то ще се проведе на по-високо ниво, каза той и обеща, че ще бъде раздадено правосъдие. Той призова хората в градчето да останат спокойни. Мога да разбера гнева на хората, но той не е конструктивен, каза кметът.

#бунтове #медии #журналисти #сълзотворен газ #полиция #разследване #чернокож

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »