Изчезналият самолет от Малайзия, сменил летателния си план в нарушение

Изчезналият самолет от Малайзия, сменил летателния си план в нарушение
Изчезналият през март самолет от полет MH370 на Малайзийските авиолинии може да е завил на юг по-рано от предвиденото в нарушение на летателния план, сочат нови данни. Снимка: chronicle.bg
A A+ A++ A

Изчезналият през март самолет от полет MH370 на Малайзийските авиолинии може да е завил на юг по-рано от предвиденото в нарушение на летателния план, което променя донякъде зоната за издирвания.

Тези изводи са резултат от ново прецизиране на анализа на сателитните данни от разследващите, целящо да помогне за откриването на отломките от Боинг 777, изчезнал на 8 март с 239 души на борда, малко след излитането си от Куала Лумпур за Пекин.

Самолетът е променил радикално плана на полета, завивайки първо на запад, а после на юг. Оттогава не са открити никакви следи от него въпреки издирванията под вода и по въздух в Индийския океан, край западните брегове на Австралия.

„Нови данни сочат, че някои зони, намиращи се малко по на юг - вътре в зоната на издирване, - представляват по-специален интерес и приоритет", заяви австралийският вицепремиер Уорън Тръс.

Той направи изявлението след подписването на меморандум между Австралия и Малайзия за организирането на следващата фаза на подводните издирвания. Очертан е диаметър от 60 000 кв. км.

Предвижда се текущите разходи да се поделят поравно между двете страни. Малайзия носи отговорност за издирването като страната, под чийто флаг е летял самолетът. Австралия обаче носи отговорност за операциите по издирване и спасяване за района на Индийския океан, където се смята, че е изчезнал самолетът.

#Австралия #Куала Лумпур #Пекин #Малайзийските авиолинии #Боинг 777 #Малайзия #Индийския океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »