Без опасност от затваряне на театри, засега

Без опасност от затваряне на театри, засега
Няма опасност от провален театрален сезон към момента. Снимка: m.visitmelbourne.com
A A+ A++ A

Няма опасност от затваряне на театри или провален театрален сезон, към момента. 

Това съобщи пред Дарик в сряда министърът на културата Мартин Иванов. По думите му обаче отпуснатите днес от правителството 3 милиона лева не са достатъчни за запълването на дефицита в бюджета за култура до края на 2014 година. Иванов изрази опасението, че до края на годината този дефицит може да достигне до 10 или дори 12 милиона. Заместник-председателят на Съюза на артистите в България Валентин Танев заяви, че трябва да се вземат сериозни мерки, така че до затваряне на театри да не се стигне.

"Трябва да си даваме всички сметка, че финансовото положение в държавата е много по-черно, отколкото сме очаквали и натрупаните дефицити в много области са значителни", категоричен е Иванов.

Заместник-председателят на Съюза на артистите в България Валентин Танев заяви, че вътрешно преструктуриране на бюджета на театрите не винаги е възможно:

„Има различни начини - намаляване на новите постановки и разходи за нови постановки, по-точно отчитане на билети и т.н. Има такива варианти. Но те могат да бъдат направени не веднага, защото представете си, че има вече поръчани и готови постановки, които се работят и които в момента излизат и чакат премиери. Те не могат да бъдат спрени. Ако се спрат театри, след това заработването на машината е много трудно. Театърът е инерционна машина и това е много важно", обясни Танев.

И от Министерството на културата, и от Съюза на артистите в България са категорични, че ще се вземат мерки, за да не се стигне до забавяне или неизплащане на заплатите на актьорите.

#театри #Валентин Танев #Мартин Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"