Правозащитници атакуват наредбата на Андреева за раждане и аборт

Правозащитници атакуват наредбата на Андреева за раждане и аборт
A A+ A++ A

10 неправителствени организации, сред които Българският хелзинкски комитет, писаха до здравния министър по повод вдигането на границата между аборт и раждане.

Според непрозрачно приетата промяна, изготвена от екипа на бившия здравен министър Таня Андреева, едно дете вече ще се счита за живородено само ако тежи над 800 грама, а не над 600, както беше досега.

Организациите апелират да се върнат старите критерии. Колкото по-завишени са критериите, толкова по-ниска е стойността на живота, изтъкват правозащитниците.

Промяната е наложена без мотиви и без дебат, сочат авторите на писмото до служебния здравен министър Мирослав Ненков. Новият стандарт за границата между раждане и аборт не е консултиран с професионалната общност и НПО сектора и предизвиква серия аргументирани негативни реакции. 

Апелираме да възстановите старите критерии или поне да ги коригирате на 600 грама и 24 г.с., аналогично на нормативната уредба в повечето европейски държави. Завишаването на критериите за разграничаване между аборт и раждане е една гигантска крачка назад, пише в обръщението.

Отвореното писмо до служебния здравен министър Мирослав Ненков е подписано от Българския хелзинкски комитет, фондациите „Макове за Мери“, „Нашите недоносени деца“ и ФАР, Асоциация на българските акушерки и българските дули и др. Поводът за писмото е Наредба №12, с която се променя медицинският стандарт за акушерство и гинекология и с която всички деца, родени под 800 г и преди 26 гестационна седмица вече се считат за абортирани, дори да се родят живи.


#наредба #здравен министър #Таня Андреева #Мирослав Ненков #аборт #раждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници