По-тежки санкции срещу Русия искат водещите страни в НАТО

По-тежки санкции срещу Русия искат водещите страни в НАТО
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че приемането на нови санкции на ЕС срещу Русия ще зависят от събитията в следващите няколко часа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на водещите страни в НАТО смятат, че санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна трябва да се затегнат.

"Страните осъдиха продължаващото от страна на Русия крещящо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са съгласни, че Русия трябва да се сблъска с по-висока цена за действията си".

Това се казва в съобщение на Белия дом, разпространено след срещата между американския президент Барак Обама, френския държавен глава Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън, италианския му колега Матео Ренци, германската канцлерка Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че приемането на нови санкции на ЕС срещу Русия ще зависят от събитията в следващите няколко часа.

Преди срещата на Обама с украинския държавен глава Петро Порошенко на натовската среща на върха в Уелс, държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че  Обама "много се стреми" към нови санкции срещу Русия, но в същото време се надява на примирие в Украйна.

Междувременно Словакия се стреми да отслаби новите санкции срещу Русия, предложени от Еврокомисията. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че на словашкия посланик в ЕС са дадени инструкции да се обяви срещу отделни санкции, засягащи финансовите пазари и стоките с двойно предназначение.

"Говорихме за голямото ни желание да наложим вето върху конкретни санкции или конкретна част от санкции", подчерта Фицо, цитиран от ИТАР-ТАСС.

#тежки #санкции #Русия #искат #водещи #страни #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"