176 литра на кв.м над Бургас, обявиха кои са жертвите

176 литра на кв.м  над Бургас, обявиха кои са жертвите
Разбити къщи и отнесени лодки в Ченгене скеле
A A+ A++ A

За по-малко от 24 часа над Бургас се изсипаха 176 литра на кв. метър, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.Това огромно количество по думите му е причината да се случат трагедии.

"Водата ударно е излязло на пътното платно Созопол-Бургас в зоната на хижа "Странджа" и е започнало да отнася автомобилите към дерето, където реката се зауства в първия канал при Ченгене скеле", обясни Николов. "За съжаление там идентифицирахме и първата жена, която почина. Това е Недялка Русева Толева, родена през 1945 год., от Бургас. По-късно открихме и младото момиче в района на спортната площадка, където е фитнес зоната. Загиналото момиче също е от Бургас. Това е Камелия Красимирова Желязкова, родена през 1993 год."

Вътрешният министър Йордан Бакалов и гл. секретар на МВР са в Бургас и оказват помощ за преодоляване на ситуацията.

Кметът уточни, че близките на загиналите са били повикани в ОДМВР, за да бъдат уведомени за трагичната им участ. Той изказа съболезнования към роднините на двете загинали. Инцидентът е станал по време на тяхното прибиране към Бургас.

Николов посочи имената и на две момчета - Николай Киров и Николай Грудев, които са помагали за изваждането и спасяването на хората в бедстващите коли от придошлата вода. Той ще ги предложи за награждаване на сесия на Общинския съвет.

Сигналите за бедствието са започнали час след полунощ. Около 2 часа положението е станало критично. По тази причина кметът е разпоредил отводнителните бригади да започнат работа.

Пожарникари са отводнявали в кв. Победа и кв. Акациите, хотел "Приморец". Около 500 са до момента получените сигнали за наводнени помещения.

Около два и половина е разпоредено част от жителите на кв. Победа да бъдат евакуирани. 16 души, шест от които деца, са настанени в кризисния център за бездомни. Осигурени са им топла храна и напитки.

"Няма да спестя факта, че когато се наложи да ги евакуираме, ни посрещнаха с камъни. Благодаря на служителите на полицията и Пожарна безопасност, че подходиха мъжки и се наложи да ги евакуираме насила, защото имаше опасност за техния живот", обясни кметът кметът.

Източник: Бургас нюз

#Бургас #кмет #Димитър Николов #сигнали #бедствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"