Президентът сам поискал рекордните 1 млн. лв. за пътувания и персонал

Президентът сам поискал рекордните 1 млн. лв. за пътувания и персонал
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев сам поискал да увеличат бюджета му с 980 000 лв., пише в. „Преса“. В писмо до заместник финансовия министър Кирил Ананиев от 2 септември държавният глава обяснява, че администрацията му спешно се нуждае от средствата.

Три дни по-късно проектът на финансовото министерство вече е готов и ресорният министър Румен Порожанов предлага кабинетът да даде допълнителни пари на Плевнелиев.

С исканата сума

бюджетът на президентството ще стане най-големият от началото на мандата на Плевнелиев

В Закона за бюджета за 2014 г. е записано, че са предвидени 5,569 млн. лв. Сега сумата ще набъбне на 6,549 млн. лв.

В мотивите на финансовото министерство за осигуряването на ресурси е записано, че 179 хил. лв. са необходими за разходи за персонал заради законодателни промени, а 801 хил. лв. - за финансиране на международната програма на президента и за посрещане на чужди делегации и гости.

Плевнелиев получи отгоре 980 000 лв. и през 2012 г., която е първата от управлението му. Тогава гласуваният бюджет бе 4,136 млн. лв., а за 2013 г. - 6,336 млн. лв. Според икономиста Георги Ангелов от „Отворено общество“

отпускането на допълнителни средства не е правилно

Трябва да е ясно, че пари няма. Затова дори и малки суми не бива да се дават, каза той.

„В бюджета за тази година предходният кабинет намали субсидията на Плевнелиев. Това беше един вид наказание, а сега служебният кабинет обръща посоката“, обясни икономистът от „Индъстри Уоч“ Лъчезар Богданов. С постановлението кабинетът планира да увеличи и парите на Българската национална телевизия с 5 млн. лв. Те бяха орязани от кабинета „Орешарски“. Сумата е необходима за заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространяване на телевизионни програми.

Всички средства ще бъдат отпуснати за сметка на централния бюджет. От финансовото министерство обаче не успяха да обяснят пред „Преса“ от кои пера точно ще се отрежат разходи.

#президент #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #бюджет #пътувания #персонал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"