Ставаме „рамкова страна“ на НАТО

Отбрана | 10 септември 2014, сряда / 16:46| Показвания:С писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се към реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО. Снимка: natkat.insurance.bg

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от МО.

Концепцията предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО.

Министър Шаламанов предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, с принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и провеждане на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования.

 


Тагове: Велизар Шаламанов, Урсула фон дер Лайен, НАТО, Германия, България

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси