Кристалина на изпит пред Европарламента на 2 октомври

Кристалина на изпит пред Европарламента на 2 октомври
Кристалина ще мине няколко изпита пред евродепутатите. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Българският кандидат за член на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще се яви на устен изпит пред евродепутатите на 2 октомври, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Преди устния изпит обаче, до 26 септември, кандидатите трябва да отговорят на писмени въпроси, изпратени днес, четвъртък, от евродепутатите. Парламентарните комисии ще заседават от 29 септември до 7 октомври, за да преценят доколко кандидатите за бъдещи еврокомисари отговорят на изискванията. 

В случай че кандидатите не преминат успешно изпита, ще бъдат насрочени нови изслушвания. Единствено предложеният за първи заместник на Юнкер - Франс Тимерманс - ще положи изпит пред т. нар. конференция на председателите. На това изслушване ще могат да присъстват всички желаещи евродепутати.

На 22 октомври на пленарната си сесия в Страсбург ЕП ще приеме или отхвърли предложените кандидати. Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност от 1 ноември.

Изслушванията на всеки от кандидатите ще продължават поне по три часа и ще бъдат предавани на живо в интернет.

Официалната оценка от резултатите от положените изпити ще бъде съобщена на 9 октомври.

Припомняме, че Кристалина Георгиева - комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в настоящата ЕК с председател Жозе Барозу, бе предложена от Юнкер за един от неговите седем заместници и за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси.

#Кристалина Георгиева #Жозе Барозу #евродепутати #еврокомисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"