Джихадистите правили по 2 милиона долара на ден, бомбардираха им рафинериите

Джихадистите правили по 2 милиона долара на ден, бомбардираха им рафинериите
Снимка: принт скрийн от CNN
A A+ A++ A

Американските ВВС и арабските им съюзници разшириха ударите по цели на джихадистите от ИД в Сирия, като сега за пръв път бомбардировките бяха фокусирани върху нефтени рафинерии. През изминалите два дни ударите бяха насочени предимно срещу командни централи, тренировъчни лагери и оръжейни арсенали на ИД.

Екстремистите контролират няколко рафинерии в източните части на Сирия и контрабандират суров петрол, подпомагани от междинни прекупвачи в Турция, Ирак, Иран и Йордания. По този начин ИД печели по 2 милиона долара на ден, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби в интервю за CNN.

САЩ са били подпомогнати в ударите от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. „Повечето самолети в тази мисия бяха бомбардировачи на коалицията, не на САЩ“, каза още Кърби. Цели на мисията са били 12 рафинерии, контролирани от ИД. Били са поразени с прецизно управлявани ракети. Всички самолети са се прибрали обратно в базите.

На този фон британският премиер Дейвид Камерън заяви очаквано пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че ще потърси съгласието на Долната камара на парламента в Лондон, да подкрепи присъединяването на Великобритания към въздушните удари на международната коалиция. „Изправени сме срещу нещо лошо, срещу което трябва да се изправи целият свят“, каза Камерън. Заседанието на Долната камара на британския парламент ще се проведе още в петък.

Така Великобритания ще бъде втората страна от НАТО след Франция, която ще се включи във войната с ИД. До момента британците провеждат само разузнавателни и снабдителски полети над Северен Ирак за подкрепа на кюрдите.

#Обединени Арабски Емирства #Саудитска Арабия #Франция #Великобритания #Камерън #Сирия #Ирак #САЩ #ИДИЛ #ИД #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"