Проф. Червенякова: Работодателите да ваксинират персонала си

Проф. Червенякова: Работодателите да ваксинират персонала си
Първата вълна на грипа започва с началото на есента и зимата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със застудяването наближава и сезонът на грипа. Пикът му се очаква да бъде през декември и януари. Нашата проверка в аптечната мрежа показа, че на пазара са налични два вида противогрипни ваксини. Цените им варират от 10 до 12 лева, като епидемиолозите препоръчват ваксинацията да започне сега.

Какви са щамовете на грипа и може ли ваксината да ни защити на 100%? Отговорите на тези въпроси потърсихме от проф. Татяна Червенякова изпълнителен директор на специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Какви са щамовете на грипа, които се очакват през тази зима?

Очакват се грип А, пандемичният щам и това влиза във ваксините, които се поставят в момента.

Колко от българите се ваксинират срещу грип?

Сега започва кампанията за ваксинация, ваксиналното покритие за нашата страна е малко и мой съвет и апел е работодателите да си ваксинират персонала, тоест да не oстава само ангажимент към личните лекари за рисковите групи и за желаещите, а някак си и работодателите да поемат тази отговорност. Ваксината е съобразена с щамовете, които ще циркулират, така нареченият пандемичен щам, а също и грип AH3N2.

Може ли ваксината да ни защити на 100 процента от грип?

Няма 100% в медицината, ваксиналното покритие е доста високо, към 90%, но няма 100%. Заблуда е, когато хората казват: аз се ваксинирах, но отново се разболях. Паралелно с грипния вирус вървят като компания и останалите респираторни вируси. Човек може да боледува от респираторни заболявания, но не всичките са грип.

Грипен от респираторните вируси е този, който е с най-сериозни усложнения и обхваща големи групи, извежда хората от тяхната работна среда. Затова за грип има ваксина и тя трябва да се прилага - не само за рисковите групи, имам предвид хората над 65 години, хората с хронични заболявания на дихателната система, хронични чернодробни заболявания и др. Те трябва да бъдат профилактирани и заради риска от усложнения и леталитет.

Кога трябва да започне поставянето на ваксини?

Поставянето на ваксина трябва да започне сега или в началото на октомври. Има едно време от около 20 дни, в което започва изработването на защитни антитела.

Кога се очаква първата вълна на грипа?

Първата вълна на грипа започва с началото на есента и зимата. През декември, януари е сезона, в който грипната инфекция сред човешката популация достига своя връх.

Какви са симптомите на грипа?

Грипът започва със суха кашлица и с болка зад гръдната кост, ние го наричаме трахеит. След което се включва вторичната бактериална флора и се наслагват другите симптоми. Всичко това е на фона на една интоксикация, с високa температура, с хрема, с кашлица, която от суха става влажна, болки в мускулни болки, болки в очните ябълки.

Може да има и специфични симптоми при засягане на дихателната система, в смисъл пневмонии, които могат да бъдат и първични, в резултат на грипния вирус, а могат да бъдат и вторични, в резултат най-често на пневмококова инфекция.

#Проф. Татяна Червенякова #работодатели #ваксини #персонал #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"