НЗОК договаря по-ниски цени на онколекарствата

Здраве | 12 март 2012, понеделник / 19:09| Показвания:Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала процедура по договаряне на отстъпки при лекарства за болнично лечение на онкологични заболявания. Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала процедура по договаряне на отстъпки при лекарства за болнично лечение на онкологични заболявания.

От НЗОК са изпратили писма до 62 фирми, които притежават разрешение за 284 медикамента, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия, съобщиха от касата.

С писмата се отправя покана за договаряне на отстъпка от стойността, която касата заплаща за тези лекарства, включени в Приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък.

Това са противотуморни препарати, осигуряващи основната терапия за системно лечение при злокачествени заболявания, уточняват от здравната каса.

Документите за участие в договарянето се приемат до 23 март тази година, а самото договаряне ще се извършва по утвърдена методика, приета от Надзорния съвет на касата.

Методиката предвижда стойността на лекарствените продукти, постигната след договарянето в касата, да не може да надвишава стойността им от последния търг на здравното министерство.

Отстъпките ще се договарят от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на медикамент, и не могат да са по-малки от 5%.

Всички документи за участие в процедурата по договаряне са публикувани в интернет страницата на НЗОК, линк „Лекарства“, подлинк „За партньорите на НЗОК“. Там е публикуван и списък на фирмите, които са поканени за участие в договарянето, както и списък на лекарствените продукти, за които ще се договарят отстъпки.


Тагове: Националната здравноосигурителна каса, НЗОК, лекарства, договаряне, онколекарства, онкологични заболявания, цени, фирми

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси