Бойко наредил на трима министри да следят цените по Великден

Бойко наредил на трима министри да следят цените по Великден
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се анализира поскъпването на хранителните продукти по Великден, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се анализира поскъпването на хранителните продукти по Великден, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

„По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с великденските празници и ще се търсят мерки и решения“, каза Найденов в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват, на принципа „Ден година храни“, да реализират печалба. Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко“, обясни министърът.

„Когато се върнем в петък (от Катар – бел. ред.), разпореди аз, министър Дянков и министър Трайков да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя“, обясни Мирослав Найденов.

Министърът каза още, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно и априори.

„Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата“, каза Найденов.

По думите му, ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

„Няма как като общество ние да субсидираме определени сектори и тези сектори за благодаря преди двата големи празника да се случва едно и също всеки път, трябва да се сложи точка, ако вината е в производителите. Ако е някъде по търговската верига, на доставчици, търговци, големи търговски вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси“, категоричен е Найденов.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #цени #Великден #яйца #месо #агнешко #Дянков #Трайков #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »