Болните от диабет с покана за конкурс

Болните от диабет с покана за конкурс
A A+ A++ A

С наближаването на Световния ден за борба с диабета 14 ноември граждански организации привличат вниманието към страдащите от това заболяване с мащабна информационна кампания "Открито за диабета".

Инициатори са Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация в партньорство с фармацевтична компания.

"Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света", дава пример д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ "Александровска".

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за една година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн.

В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи. Близо 150 000 все още не са диагностицирани.

Фокусът на диабетната асоциация тази година е върху правилното и здравословно хранене. Организира се конкурс за рецепти, а пациентите са призовани да споделят своето дневно меню.

Жури с участието на диетолог, специализиран в създаването на хранителни диети за диабетно болните, ще остойности хлебните единици на най-добрите предложения.

Всеки, който изпрати до 15 октомври своето любимо дневно меню в рубриката "Открито за диабета" на сайта ladyzone.bg, има шанс да се нареди сред трите предложения, оценени най-високо от журито, които ще бъдат видеозаснети, а техните автори ще получат кошница с биопродукти.


#диабет #болни #кампания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »