Ромски кандидат-депутати се оплакаха от полицейски тараш

Ромски кандидат-депутати се оплакаха от полицейски тараш
Иван Иванов: На всички избори идват разни партии, ръсят чувал пари, купуват хората, и накрая пак ние сме виновни
A A+ A++ A

Акции на полицията за пресичане на предизборна търговия с гласове разбуни ромските махали в Ямбол и Свищов. Кандидат-депутати се жалваха пред медиите от обиски и се заканиха да отнесат въпроса по-нагоре.

Рано тази сутрин униформени са влезли в дома на кандидат-депутата Иван Иванов, който е четвърти в листата на ДПС. Часове по-късно съпругата му се кълнеше пред камерите, че униформените не са представили прокурорско разпореждане.

"В 6:30 ч. влязоха и почнаха да търсят, пари, документи, уплашиха ни децата, взеха една тетрадка, в която си води сметките, щото той работи като дистрибутор", обясни Пенка Иванова пред ТВ7.

Самият кандидат-депутат определи обвиненията, че е организирал купуване на ромски гласове като пълна измишльотина. "Някой си го е измислил, че ние искаме да купуваме гласове, ние сме си наши хора, ние сме си роми, хората искат да гласуват за нас", убеждаваше той.

"Някой отишъл и им казал, че искаме да купуваме гласове, а това не е вярно, на всички избори идват разни партии, ръсят примерно чувал пари, купуват хората, и накрая пак ние сме виновни", оплака се Иванов.

Полицията е иззела документи и е задържала четирима симпатизанти на партията. От предизборния щаб са подготвили жалби срещу действията на полицията.

"Ние сме кандидати за народни представители, от ромски произход сме, както виждате в ромската махала сме, няма как ние да купуваме собствените си гласове, това е смешно, защо всички хора трябва да бъдат стресирани и да бъде създавано напрежение, така че да нарушават спокойствието на хората", коментира водачът на листата Илия Илиев.

От полицията не съобщиха подробности, но потвърдиха, че са в акция срещу търговията с гласове.

"Аз съм от ромски произход и водя листата, няма защо да си купуваме нашите гласове, ромите така или иначе ще ни подкрепят", категоричен бе водачът на листата, който заедно с адвокати отиде в участъка да брани своите.

ДПС взима един мандат в града и това създава напрежение у органите на реда, убеден е Илиев.

От предизборния щаб на ДПС в София не коментираха, преди да имат официална информация по случая.

За друг обиск съобщиха от Свищов, където полиция е обискирала и дома на 12-ия в листата на ДПС във великотърновския избирателен район Илданай Ахмедов.

Има образувано досъдебно производство заради съмнения за купуване на гласове.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения на двама души, които не са кандидати за депутати. Това са председателят на Мюсюлманското настоятелство Генчо Конов и синът му Рамафан Аталай.

На Илданай Ахмедов не може да се повдигне обвинение, тъй като той има имунитет като кандидат-депутат.


#избори #гласове #търговия #купуване #Иван Иванов #Илия Илиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"